Bitki ekolojisi; bitkilerin fiziksel ve biyotik çevre ilişkilerini inceler.
Bitkiler Alemi
Bitkilerde Oksijen ( O2 ) ve karbondioksit ( CO2 ) gibi gazların hücre içine giriş çıkışını ve terlemeyi sağlayan , diğer bir deyişle bitkilerde gaz alışverişini ve terlemeyi gerçekleştiren bitki yapraklarında yer alan gözenek benzeri yapılara `Stoma yada stoma hücresi` denir. Su içinde yaşayan bitkilerde stoma yoktur. Stoma Göreselleri … Devamını oku…
Bitki sitematiği yada diğer adı ile Sistematik Botanik; günümüzde yaşayan yada nesli tükenmiş ve fosil kalıntıları bulunan bitkileri moleküler, mofolojik ve anatomik ve evrimsel akrabalık bağlarını göz önünde bulundurarak tanımlayan ,isimlendiren ve sııflandıran bir botanik bilim dalıdır.
Fotosentez nedir sorusunu cevaplamadan önce kelime anlamına bakmakta yarar vardır.Yunancada ‘Phos'(ışık) ‘synthesis'(birleştirme) kelimelerinden oluşan fotosentez yada fotosentezis (Photosynthesis) ,yeşil bitkilerde hücrenin kloroplast adı verilen organellerinde gerçekleşen bir sentez reaksiyonudur.
Fotosentez reaksiyonu bitkinin ,yaprak ve kök ( stoma ,lentisel=kovucuk ve Epidermis hücreleri)aracılığı ile Co2 (karbondioksit) ve H2O (Su) alması ve bu hammaddelerden, kloroplasta bulunan klorofilin güneş enerjisini kullanarak besin maddesi (karbonhidrat=Nişasta) sentezlemesi ve ortama O2 (oksijen) salması olayıdır .
Fotosentez Formülü;
6CO2 + 6H2O —Işık+Klorofil—> C6H12O6 + 6O2
Bitkilerde diğer canlılar gibi yaşamlarına devam etmeleri ve tüm dokular için gerekli olan besin maddesi(karbonhidrat) üretimini sağlayan fotosentezdir.
Helikonya(Heliconia) bitkisi 15-300 cm’ye kadar büyüyebilen, doğal yaşam alanı Amerikanın tropikal bölgeleri, Pasifik adaları ve batı endonezya olan modifikasyona (değişime) uğramış olan kırmızı yaprakları içinde küçük sarı çiçekleri ile tanınan , kültür bahçelerinde kullanılan güzel ve gösterişli bir bitkidir.Doğal yaşam alanına bağlı olarak organik besin açısından zengin(humuslu ve yapar ve çalıların çürümüş formları ile zengin toprak) nemli toprakları seven aşırı soğuk şartlarda hayatta kalamayan bir bitkidir.Aşağıda helikonya bitkisine ait resim ve video görüntülerine ulaşabilirsiniz.
Bitkilerin dış yapılarını ve fiziksel şekillerini inceleyen bilim dalına ‘ Bitki Morfolojisi’ yada ‘ Fitomorfoloji ’ adı verilir. Genel olarak bitki morfolojisini bitki anatomisinden ayıran temel fark ;mikroskobik seviyede bitki dokuları üzerindeki çalışmalardır. Bitki morfolojisi; Aynı ve benzer türlerdeki bitkileri mikro ve makro seviyede karşılaştırmalı olarak doku ve dış yapılarını, somatik (Vücud Hücreleri) ve üreme … Devamını oku…
TOPRAK NEDiR?
Toprak minerolojikal,kimyasal,fiziksel ve morfolojisiyle bulunduğu ana kayaya benzeyen ve farklı yoğunluktaki mineral içeriklerden oluşan doğal bir katmandır.Bu doğal katmanda yasayan karasal canlılar içinde toprak,bir yasam alanı,barınma,beslenme gibi ihtiyaçlarını karşılayan ana katmandır.
Stokininler(Cytokinin) bilim adamlarının bitkilerde hücre bölünmesi üzerine araştırmalar yaparken rastlantı eseri keşfettikleri bitkisel hormon grubudur.Sitokinin hücre bölünmesinde etkilidir ve bu fonksiyonunun yanı sıra bitkilerde üstlenmiş olduğu farklı rollerde mevcuttur.
Serbest oksinler bitkilerde hücre büyümesini düzenleyen bitkisel hormonlardır.Ayrıca bitkilerde kovalent bağlarla bağlı bulunan oksinlerde vardır ve bunlara bağlı oksinler denir.Bitkilerde oksin hormonun üretimi
1930’lu yıllarda keşfedilen oksin hormonu bitkilerdeki her türlü büyüme ve gelişme olaylarını düzenlediği bilinmekteydi. İlerleyen yıllarda