Jiberelinler(Gibberellic Asit)

1930’lu yıllarda keşfedilen oksin hormonu bitkilerdeki her türlü büyüme ve gelişme olaylarını düzenlediği bilinmekteydi. İlerleyen yıllarda

bilim her zamanki  gibi yerinde saymadı ve 1950’li yıllarda İngiliz ve Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda bitkilerde başka hormonlarda keşfedildi. Oksin hormonundan sonra keşfedilen bitkisel hormon ‘Jiberelin’ hormonudur. Jiberelini İngiliz ve Amerikalı bilim adamları bulsa da onlardan çok önce Japonya çeltik çiftçilerinin çok önemli bir sorununu araştıran Japon bilim adamları Jiberelin hormonu keşfetmişti.Japonya’da çeltiklerin boyları çok fazla uzuyor ancak meyve verip tohum oluşmuyordu.Japonya’da bu hastaligia aptal tohum hastalığı ‘Bakanae’ denir.Yapılan çalışmalar sonucunda bu hastalığa Gibberella fujikuroi isimli bir fungusun(mantarın) sebep olduğu anlaşıldı.Bu mantarda bulunan jiberelin A hormonu çeltiklerde anormal uzamaya sebep oluyordu.

Jiberelinlerin Jiberelin A1 A2 A3 … ve Jiberelik(Gibberelic) asit gibi birçok türevleri vardır.Jiberelinler bitki gövdesinin boyca uzamasını sağlar.Bitkilerin gençliğini etkiler.Birçok odunsu perennial bitki olgunluğa ulaşmadan çiçek açıp meyve vermez.Bazı bitkilerde de gençliklerinde ve olgunluklarında yaprak formları farklılıklar gösterir.bu safhalarda bitkilerde jiberelin uygulaması ile bitki formlarında çeşitli değişikliler sağlanır.Hedera helix(orman sarmaşığı) e GA3 uygulanırsa yapraklar olgun halden tekrar genç yapraklara dönüşebilir.Genel anlamda jiberelinler erkek çiçek ,meyve gelişimini teşvik eder ve tohum çimlenmesini ve gelişimini hızlandırır.