Bitki Morfolojisi Nedir?

Bitkilerin dış yapılarını ve fiziksel şekillerini inceleyen bilim dalına ‘ Bitki Morfolojisi’ yada ‘ Fitomorfoloji ’ adı verilir. Genel olarak bitki morfolojisini bitki anatomisinden ayıran temel fark ;mikroskobik seviyede bitki dokuları üzerindeki çalışmalardır. Bitki morfolojisi; Aynı ve benzer türlerdeki bitkileri mikro ve makro seviyede karşılaştırmalı olarak doku ve dış yapılarını, somatik (Vücud Hücreleri) ve üreme … Devamını oku…

Bitkilerde Su ve Bitki Hücrelerinde Suyun Rolü

 Su dünya üzerindeki yaşamın olmazsa olmazı ,yasamın ta kendisi su….Su tüm canlılarda olduğu gibi bitkiler içinde canlılık faaliyetleri için gerekli hava ile birlikte birincil maddedir.Bitkilerde dokuların %80-95 sudur.Marul,havuç ve pancar gibi sebzelerde ise su oranı %85-95 i bulur.

Devamını oku…

Bitkilerde Terleme Yolu ile Su Kaybı Nasıl Gerçekleşir?

Bitkiler kök aracılığı ile su aldığı gibi bir yandanda sürekli su kaybederler.Bu su kaybının mekanizmalarından biride terlemedir.(Transpiration)Bitki su kaybedeceği zaman bitkiden deşarj edilecek su hücrelerden hücrelerarası alana(interselüler alan),oradan da stoma hücrelerine ve stoma aracılığı ile atmosfere çıkar.Bitkilerde su kaybının %95’i stoma aracılığı ile ,%5’i ise yaprak epidermisi yani yaprak yüzeyi ile gerçekleşir.