Stoma Nedir?

Bitkilerde Oksijen ( O2 ) ve karbondioksit ( CO2 ) gibi gazların hücre içine giriş çıkışını ve terlemeyi sağlayan , diğer bir deyişle bitkilerde gaz alışverişini ve terlemeyi gerçekleştiren bitki yapraklarında yer alan gözenek benzeri yapılara `Stoma yada stoma hücresi` denir. Su içinde yaşayan bitkilerde stoma yoktur. Stoma Göreselleri             … Devamını oku…

Fotosentez Nedir?

Fotosentez nedir sorusunu cevaplamadan önce kelime anlamına bakmakta yarar vardır.Yunancada ‘Phos'(ışık) ‘synthesis'(birleştirme) kelimelerinden oluşan fotosentez yada fotosentezis (Photosynthesis) ,yeşil bitkilerde hücrenin kloroplast adı verilen organellerinde gerçekleşen bir sentez reaksiyonudur.

Fotosentez reaksiyonu  bitkinin ,yaprak ve kök ( stoma ,lentisel=kovucuk ve Epidermis hücreleri)aracılığı ile Co2 (karbondioksit) ve H2O (Su)   alması ve bu hammaddelerden, kloroplasta bulunan klorofilin güneş enerjisini kullanarak besin maddesi (karbonhidrat=Nişasta) sentezlemesi ve ortama O2 (oksijen) salması olayıdır .

Fotosentez Formülü;

6CO2 + 6H2O —Işık+Klorofil—> C6H12O6 + 6O2

Bitkilerde diğer canlılar gibi yaşamlarına devam etmeleri ve tüm dokular için gerekli olan besin maddesi(karbonhidrat) üretimini sağlayan fotosentezdir.

Devamını oku…

Suyun Kök Tarafından Emilimi(Absorbsiyonu) ve Mobilizasyonu

 Bitkiler su ihtiyaçlarını kök aracılığı ile karşılarlar.Suyun kökten emiliminde asil faktörler toprağın yapısı,kök ve kök yüzey alanıdır.Bitkiler kökleri ile daha fazla ve daha verimli su emilimi yapmak için

Devamını oku…

Bitkilerde Terleme Yolu ile Su Kaybı Nasıl Gerçekleşir?

Bitkiler kök aracılığı ile su aldığı gibi bir yandanda sürekli su kaybederler.Bu su kaybının mekanizmalarından biride terlemedir.(Transpiration)Bitki su kaybedeceği zaman bitkiden deşarj edilecek su hücrelerden hücrelerarası alana(interselüler alan),oradan da stoma hücrelerine ve stoma aracılığı ile atmosfere çıkar.Bitkilerde su kaybının %95’i stoma aracılığı ile ,%5’i ise yaprak epidermisi yani yaprak yüzeyi ile gerçekleşir.