Phylum: Protozoa
Subphylum: Cliophora
Class: Ciliata
Sporozoa (Apicomplexa) altfilumu son derece karmaşık yaşam döngülerine sahip, 4000 ‘den fazla türü olan ilkel parazitik hayvanlardan oluşmuş bir altfilumdur.
Omurgasız ve omurgalı(insanlarda dahil) canlılarda, yaşam döngülerinden biri olan kist formu ile parazit olarak yaşayan ve hastalık yapıcı canlılardır.
Sporozoa altşubesindeki canlılara örnek verecek olursak. halk arasında sıtma olarak bilinen hastalığa sebep olan Plasmodium malaria ‘yı örnek verebiliriz.
Larvacea sınıfındaki tunicatlar dünya okyanusların tümünde bulunabilen serbest yüzen ve soliter yasayan canlılardır.Boyutları çok küçük,1-5 mm ve ergin bireyleri kurbağa larvalarına(iribaş) benzer.Larvacea klasisindeki canlılar hermafrodittir ve metamorfoz(başkalaşma) yoktur.
Ascidia ‘Deniz Fiskiyesi’ olarakta isimlendirilmektedir.Deniz fiskiyeleri diğer tunicat’lara oranla daha sert zeminlere tutunarak yaşamlarını sürdürürler.Vücudları polisakkarit bileşimli ‘tunisin’den yapılmış bir tulumla çevrilidir.Ascidia’lar (Deniz Fiskiyeleri) alt kısımlarıyla zemine tutunurlar ve ön taraflarında ‘Ağız’ ve ‘Atriopor’ olmak üzere iki açıklık vardır.
Tunicatlar(Tulumlular) denizlerin tümüne yayılmış ve çeşitli derinliklerde yasayan canlılardır.Tunicatlar larva döneminde su içerisinde serbest yasarken,erginlesen bireylerin bir kimisi suda serbest yasamaya devam eder,bir kısmı da denizlerdeki çeşitli yüzeylere yapışarak koloni,grup ve soliter(Tekil) olarak yaşamlarını sürdürürler.Tunicat’ların bazıları mikroskobik boyutlarda olabildikleri gibi,soliter cinslerinin erginlerinde 30 cm boya ulaşabilen bireyleri de vardır.Tunicatların yaklaşık 1300-2000 türü vardır.
Küçük bir soyağacına sahip olan Pterobranchia class’ında vücudları tarafından salgılanan kitin yapısındaki jelatinimsi bir madde salgılayarak deniz tabanında yaptıkları tüp şeklindeki deniz tabanına doğru ‘U’ şeklinde kıvrılmış evcikler içinde koloni yada tekil (soliter)olarak yaşarlar.
Ponophora sınıfı 1900’lü yıllarda Endonezya’da deniz dibi taramalarında keşfedilen canlılardır.100 metre ile 10.000 metre derinlikleri arasında yüksek sıcaklık ve basınç altında yaşayabilen,solucana benzeyen ilginç hayvanlardır.