DNA Nedir?

DNA nedir kısaca bakacak olursak,tüm canlı hücrelerinde kromozomlarda , mitokondri , kloroplast ,bakteri ve bazı virüslerde bulunan çift sarmal yapıda ki nükleik asit zincirine DNA denir. DNA nerede bulunur sorusuna gelince , DNA hücrenin bir organeli olan Çekirdek(Nükleus) te bulunur.DNA` nın görevi canlı için gerekli olan tüm hayatsal ve kalıtsal fonksiyonlarının bilgisini saklamak yada kısaca DNA genetik bilginin depolandığı moleküldür. DNA` nın açılımı Deoksiribonükleikasit` tir. Nükleik asitler hakkında ayrıntılı bilgiyi  NÜKLEİK ASİTLER makalemizde bulabilirsiniz.DNA`nın özellikleri kısaca şöyledir; DNA iki nükleik asit zincirinden oluşur ve çift sarmal yapısındadır.  DNA`nın yapısı, azotlu organik bir baz , beş karbonlu bir şeker (Deoksiriboz) ve Fosfor (P) grubundan oluşur.

 

Devamını oku…

Levkoplast Nedir?

Levkoplast (lökoplast) bitkilerde renk maddesi bulundurmayan renksiz plastidlerdir(Renksiz plastit).Levkoplastlar (lökoplast) bitkilerin ışık görmeyen tohum , yaprak hücrelerinde ve kök bölgelerinde bulunurlar.

Levkoplastlar bitkilerin ışık görmeyen yumru ve köke sahip olan (patates , soğan gibi ) bitkilerde , fotosentez ile üretilen glikozun nişasta şeklinde depolandığı depo organlardır.(Nişasta depolayan bu plastidlere ‘ Amiloplast’ olarakta isimlendirilir.)

Devamını oku…

Etioplast Nedir?

Etioplast proplastid ile kloroplast arasında geçiş yapabilen ve günümüzde de görevi üzerinde araştırmalar yapılan bir plastid çeşitidir.Etioplasta klorofil aktif durumda değildir.

Etioplastın bulunduğu bitki dokusu belirli bir süre ışığa maruz bırakılırsa kloroplasta dönüşür.Farklı bir açıdan baktığımızda bitkinin metabolik ihtiyacına göre dokulardaki hücrelerde kloroplast sayısı artması gerektiğinde etioplastlar kloroplasta dönüşlür.Ve Etioplastın kloroplasta dönüşünce inaktif olan klorofil aktive olur.

Devamını oku…

Kromoplast Nedir?

   Kromoplast (Chromoplast) ökaryot ve fotosentez yapan bitki hücrelerinde ve bazı  tek hücreli kamçılı canlı hücrelerinde bulunan , bitkilere renk veren bir plastittir.
Kromoplastlar taşıdıkları renk pigmentleri ile bitkilerin muhteşem renklere bürünmesini sağlar.
                   Örnek verecek olursak`;

Devamını oku…

Sistematik Nedir?

Biyoloji de sistematik biliminin  tanımını yapmadan önce , sistematik biliminin  ortaya çıkmasına sebep olan şeyin ne olduğu sorusunu sormalıyız.Bu açıdan baktığımızda bilimin temel prensiplerinden biri olan insanoğlunun  yaşadığı çevreye olan olan merakı ve yaşadığı ortam koşullarında hayatta kalmasını sağlayacak olan öğrenme ve ayırdetme duygularının sistematik biliminin temelini oluşturduğunu görürüz.

Devamını oku…

Anason Çayı

Anavatanı Doğu Akdeniz olan Anason (Pimpinella anisum), maydanozgiller ailesindendir ve 50-60 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitkidir.Çiçek şekli şemsiyeye benzeyen ülkemizde doğal olarak yetişen anason bitkisi avrupa ,amerika ve diğer ülkelerde kültür olarak yetiştirilir.Anason bitkisinin tohumları  kurutulduktan sonra toz halinde kullanılır.Rakı içikisinde tat ve koku verici olarak kullanılır.Ayrıca rakıya su katıldığında beyaz renk oluşumuda anasondaki suda çözünen ‘anethol’ yağından kaynaklanır.

Devamını oku…

İletişim ve Kullanım Şartları

Kullanım Şartları  Aşağıdaki metinde yazılı bulunan www.biyolojik.org kullanım şartları, gizlilik ve telif hakları ile ilgili size bilgi veren metni okumanız gerekmektedir. Bu şartları kabul etmeniz halinde sizden beklenen, ister üye olarak ister konuk olarak anlaşmaların şartlarına uymanızdır. Sitemizden faydalanmaya başlamadan önce sizden ne gibi bilgiler istendiğini ve bunların ne amaçla istendiğini anladığınızdan emin olmanız sizin yararınızadır. … Devamını oku…

Kloroplast Nedir?

1)Kloroplast: Kloroplast bitkilerde yapraklarda,genç gövdelerde ve fotosentetik dokularda bulunan bir organeldir.

.Kloroplastın kimyasal yapısı karbonhidrat,yağ,lipid,klorofil,DNA ve RNA’dan oluşur.

Burada en dikkat çekici nokta tıpkı mitokondrilerdeki gibi kloroplastların kendine ait DNA’sının bulunmasıdır. Bu özellik sayesinde bitki hücresindeki kloroplastlar kendi kendilerine bölünüp çoğalabilirler.

Hücrelerin bulundukları dokunun fizyolojik durumuna göre kloroplastların sayısı artar yada azalır.Hücrenin ihtiyacından fazla sayıda kloroplast üretilirse kloroplastlar bozunuma uğrar ve belirli bir sayının altına inmez.Genellikle her bitki hücresinde 20-50 arası kloroplast bulunur.

Devamını oku…