DNA Nedir?

DNA nedir kısaca bakacak olursak,tüm canlı hücrelerinde kromozomlarda , mitokondri , kloroplast ,bakteri ve bazı virüslerde bulunan çift sarmal yapıda ki nükleik asit zincirine DNA denir. DNA nerede bulunur sorusuna gelince , DNA hücrenin bir organeli olan Çekirdek(Nükleus) te bulunur.DNA` nın görevi canlı için gerekli olan tüm hayatsal ve kalıtsal fonksiyonlarının bilgisini saklamak yada kısaca DNA genetik bilginin depolandığı moleküldür. DNA` nın açılımı Deoksiribonükleikasit` tir. Nükleik asitler hakkında ayrıntılı bilgiyi  NÜKLEİK ASİTLER makalemizde bulabilirsiniz.DNA`nın özellikleri kısaca şöyledir; DNA iki nükleik asit zincirinden oluşur ve çift sarmal yapısındadır.  DNA`nın yapısı, azotlu organik bir baz , beş karbonlu bir şeker (Deoksiriboz) ve Fosfor (P) grubundan oluşur.

 

Devamını oku…

Nükleus ve Nükleolus Nedir?(Çekirdek ve Çekirdekçik)

Nükleus(çekirdek) hücrenin tüm yaşamsal faaliyetleri için olmazsa olmaz olan,kalıtsal materyali taşıyan,25-40 mikrometre boyutlarında,küremsi yada oval görünümde, hücrenin merkezi yönetim birimidir.Nükleus bakteri ve mavi-yeşil(Prokaryotlar) algler ve memeli eritrositleri haricinde tüm ökaryotik bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan bir organeldir.

Devamını oku…

Hücrenin Yapısı ve Organelleri

Tüm yaşayan organizmaların yapısal ve fonksiyonel olarak en küçük temel birimine ”Hücre” denir.Hücreyi ilk gözlemleyen ve gördüğü şekillere ”Cell=Hücre=odacık” adını veren Robert hooke’dur.