Domain: Eukaryote

Ökaryotik bir hücrede genetik materyal (DNA ve RNA) bir zarla çevrilmiş ve bu yapıya çekirdek(Nucleus) adı verilir.Çekirdekte DNA bir çeşit protein olan histonlar ile kromozomları oluşturur. Ayrıca ökaryotik hücreler mitokondri,golgi aygıtı,endoplazmik retikulum,kloroplast gibi bir zarla çevrilmiş organellere sahiptir. 1)Protist (Protista) (Ökaryotik canlılar ve tek hücreli bitkiler ve hayvanlar) 2)Fungi(Mantarlar) 3)Animalia(Hayvanlar) 4)Plantae(Bitkiler)

Botanik Nedir?

Bitki bilim olarakta isimlendirilen botanik(=botany)  bitkiler üzerinde çalışan biyolojinin  alt  dalıdır. Botanik bitkiler,algler ve mantarlar arasındaki evrimsel evrimsel bağları, kimyasal  özelliklerini,hastalıkları,metabolizmalarını,gelişimlerini,üremelerini,büyümelerini ve yapılarını inceleyen son derece geniş kapsamlı biyolojinin  alt disiplinlerinden biridir. Botanik biliminde eğitim alıp ihtisas yapmış bilimadamlarına botanikçi yada bitki bilimci denir. Botanik genel olarak 4 ana bölüme ayrılır.

Bitki morfolojisi
Fotoğraf: ÇG

Devamını oku…

Genel Biyolojik Kavramlar

OTOTROF

Kendi kendine beslenebilen ve beslenmeleri için gerekli olan besinleri bağımsız olarak üretebilen canlılara ‘Ototrof Canlılar’ denir.Ototrof canlılar inorganik maddelerden organik madde sentezleme kabiliyeti olan organizmalardır.Ototroflar organik madde sentezi için gerekli olan enerjiyi güneş enerjisinden karşılarlar.Bu tür ototrof canlılara besin sentezinde ihtiyaç duydukları enerjiyi güneş enerjisinden karşıladıkları için ‘Fotoototrofik Canlılar’ adı verilir.Örnek olarak bitkileri verebiliriz.Bazı bakteri grupları besin sentezi sırasında gerekli olan enerjiyi çeşitli inorganik kimyasal reaksiyonlardan karşılarlar.Bu tür canlılara da  ‘Kemoototrof canlılar’ adı verilir.

Devamını oku...