PHYLUM:CHORDATA-SUBPHYLUM:HEMİCHORDATA-CLASS:POGONOPHORA

Ponophora sınıfı 1900’lü yıllarda Endonezya’da deniz dibi taramalarında keşfedilen canlılardır.100 metre ile 10.000 metre derinlikleri arasında yüksek sıcaklık ve basınç altında  yaşayabilen,solucana benzeyen  ilginç hayvanlardır.

Günümüzde bilinen yaklaşık 100’e yakın türü mevcuttur.Pogonophora adı  eski Yunancada sakal anlamına gelen‘pogos’  taşıyıcı anlamına gelen ‘phoros’ kelimelerinden oluşur.pogonophora

Pogophora sınıfındaki canlıların en belirigin özelliği olan vücudlarının uç bölgesindeki tentaküller sebebiyle ‘sakallı solucanlar’ olarak ta bilinir. Sakallı solucanlar 0,3mm-2,5 mm arasında çapa ve 5 cm-85 cm boya sahip olabilirler.1977 yılında keşfedilen Riftia pachyptila  3 cm çapında ve 2 metreye yakın boyuyla çok ilginç sakallı solucan örneğidir. Riftia pachyptila pasisfik okyanusunda  okyanus tabanındaki hidrotermal  bacaların etrafında  yüksek sıcaklık ve kükürt yoğunluğu altında yaşayabilen ekstrem canlılardır.R.pachyptila taksonomistler arasında sistematikteki yeri tartışmalıdır.Genellkile bilim adamları pogonophora yada Annelida şubesine dahil ederler,bu sebeble her iki sistematik bilgiside kabul görür.Sakallı solucanlar epidermisten salgılanan kitin tabakasından oluşan deniz tabanına gömülü tüp şeklindeki evcilerde yaşarlar.Solucanın bir kısmı bu evciğin içindedir.
Sakallı solucanlar parizitik canlılar olmadıkları halde ağız,yutak ve bağırsak benzeri yapıları yoktur.Beslenmeleri tentakülleri ile sudaki  partikülleri toplayarak gerçekleştirir.Tentakülleri ile topladıkları besinleri bakteriler yardımıyla  sindirip fagositoz veya pinostioz yoluyla sindirip absorbe ettikleri düşünülür.Sülfür bakımından zengin ve yüksek sıcaklıklardaki hidrotermal  bacaların çevresinde yaşayan R. Pachyptila ‘nın tentaküllerinde ortak bir yaşam sürdüren sülfür bakterileri  sülfür bileşiklerini metabolize eder ve oluşan ürünleri R. Pachyptila absorbe(emilim) eder.Sakallı solucanlar gonochoristic yani ayrı eşeylidir.Döllenme vücud dışında gerçekleşir.